Składniki:
- 0,5 kg mięsa od szynki
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół papryki
- 10 małych pieczarek (ok 150g)
- masło klarowane
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy
- do zagęszczenia - pół szklanki wody + po pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i pszennej
Opcja garnek - Mięso dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki (pokrojone w plasterki). Gotujemy do miękkości. Zagęszczamy mieszaniną wody z mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Opcja szybkowar - wszystkie składniki wrzucamy do szybkowara, czyli podsmażone mięso z cebulą i koncentratem, a także paprykę i pieczarki. Zalewamy wodą i szybkowarujemy 18 minut od gwizdka. Po tym czasie wyłączamy gaz, obniżamy ciśnienie w garnku (lejąc na pokrywę garnka zimną wodę). Otwieramy szybkowar, zagotowujemy sos jeszcze raz i zagęszczamy mąką do odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawiamy ewentualnie sosem sojowym.
Smacznego!
bardzo dobre
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńale by zjadło
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń