Sprawdzony przepis. Chyba każdemu znany :) Zawsze się udaje!
Składniki na blaszkę 22x22cm:
- szklanka mąki
- szklanka kaszy manny
- 3/4 szklani cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- kg soczystych jabłek
- cynamon
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wszystkie sypkie składniki łączymy a następnie dzielimy na 3 części. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dzielimy je na pół. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy margaryną i na dno wysypujemy pierwszą część "ciasta" Następnie delikatnie rozkładamy połowę jabłek, na nie rozsypujemy następną część ciasta i znowu rozkładamy jabłka. Wierzch jabłek posypujemy cynamonem a następnie ostatnią częścią sypkiego ciasta. Na wierzchu ciasta układamy plastry margaryny - całe ciasto musi być pokryte tłuszczem. Blachę wkładamy do piekarnika. W momencie, gdy widzimy, że cały tłuszcz się rozpuścił otwieramy piekarnik i za pomocą patyczka do szaszłyków lub długiego widelca nakłuwamy całe ciasto tak aby tłuszcz mógł swobodnie dostać się na spód. Ciasto pieczemy około godziny aż wierzch się ładnie zarumieni.
Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany.
Smacznego!
Bardzo fajny tekst
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń