Moim zdaniem najlepsze ciasto na pierniki :) Są słodkie, delikatne i mięciutkie!
Przepis znalazłam przypadkiem TUTAJ i nie ukrywam trochę go uprościłam. Mimo to wyszły i wyszły najlepsze na świecie.
Składniki (na 2 blaszki ciastek):
- 250 g mąki
- 100 g miodu
- 60 g cukru kryształu
- 60 g margaryny
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Do miski wsypujemy mąkę i sodę. W garnku rozgrzewamy miód, cukier, przyprawę do piernika i margarynę. Ciepłą mieszankę wlewamy do mąki i szybko wyrabiamy (ja zrobiłam to łyżką). Nie dosypujemy mąki! Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 15-25 minut. Wałkujemy podsypując minimalnie mąką na grubość 4-5 mm. Wykrawamy ciasta. Wykładamy na blaszki z papierem do pieczenia. Pieczemy 7-9 minut w 180 st. C. (grzanie góra/dół). Pozostawiamy na kratce do wystudzenia. Przechowujemy w puszce. U mnie po kilku dniach dalej są miękkie, można również do puszki włożyć cząstki jabłek i wymieniać co kilka dni.
Smacznego! :)
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńKiedy dodaje sie jajko? w skladnikach jest,a w procesie wyrabiania ciasta nie ma.
OdpowiedzUsuń