dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierniczki - najlepsze!

Moim zdaniem najlepsze ciasto na pierniki :) Są słodkie, delikatne i mięciutkie!

 


Przepis znalazłam przypadkiem TUTAJ i nie ukrywam trochę go uprościłam. Mimo to wyszły i wyszły najlepsze na świecie.

Składniki (na 2 blaszki ciastek):
  • 250 g mąki
  • 100 g miodu
  • 60 g cukru kryształu
  • 60 g margaryny
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
 Do miski wsypujemy mąkę i sodę. W garnku rozgrzewamy miód, cukier, przyprawę do piernika i margarynę. Ciepłą mieszankę wlewamy do mąki i szybko wyrabiamy (ja zrobiłam to łyżką). Nie dosypujemy mąki! Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 15-25 minut. Wałkujemy podsypując minimalnie mąką na grubość 4-5 mm. Wykrawamy ciasta. Wykładamy na blaszki z papierem do pieczenia. Pieczemy 7-9 minut w 180 st. C. (grzanie góra/dół). Pozostawiamy na kratce do wystudzenia. Przechowujemy w puszce. U mnie po kilku dniach dalej są miękkie, można również do puszki włożyć cząstki jabłek i wymieniać co kilka dni.

Smacznego! :)

Wigilia 2014Korzenne przysmakiSłodki Prezent Świąteczne słodkości!

3 komentarze:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne