dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

wtorek, 14 października 2014

Zielone muffinki ze szpinakiem i kabanoskami



Składniki suche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
+ dodatki:
  • Suszone pomidory - 2 szt
  • 50g sera żółtego
  • Kabanosy francuskie - 2 sztuk
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku

Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 125g rozpuszczonej margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rozmrożonego szpinaku

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę I czosnek, dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do miski wsypujemy składniki suche, do nich wrzucamy pokrojone w kostkę dodatki - ser, pomidory i kabanosy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre plus wystudzony szpinak. Składniki mokre wlewamy do suchych i szybko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Blachę na muffiny wypełniamy papilotkami (najlepiej silikonowymi). Każdą foremkę napełniamy ciastem, wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.

Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno :-)
Smacznego!



4 komentarze:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne