Składniki (na około 25 sztuk):
- 500g mąki
- Pół kostki drożdzy - 50g
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki ciepłego mleka
- Pół kostki rozpuszczonej margaryny
- 4 jajka
Farsz:
- 300g wołowiny z rosołu (np pręgi)
- Włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
- Duża cebula
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać ciepłe mleko, wymieszać. Jajka wybić do miseczki, rozkłócić widelcem i odlać 1/3 małej filiżanki do smarowania pasztecików. Drożdże zasypać mąką, dodać rozpuszczoną margarynę i jajka i zarpbić na gładkie ciasto. Gotowe ciasto położyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dobrym sposobem jest wstawienie miski do piekarnika włączonego na 50 st. C.
Farsz:
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Mięso przekręcić przez maszynkę razem z warzywami i cebulą, doprawić.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Ułożyć wałek z farszu, zawinąć w ciasto, nadmiar odciąć. Ostrym nożem pokroić wałek na paszteciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra i dół) na środkową półkę. Piec do zarumienienia około 15-20 minut.
Smacznego!!!
Robiłam je, są bardzo przepyszne :-) POLECAM!!!!!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń