Składniki (4 porcje):
- główka włoskiej kapusty
- 0,5 kg mięsa od szynki lub łopatki wieprzowej (może być też karczek lub mieszanka tych mięs)
- 100g ryżu
- sól, pieprz, papryka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- masło klarowane
- sos sojowy
- woda
Kapustę sparzam i oddzielam liście. Ryż gotuję w osolonej wodzie al dente. Odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę i szklę na maśle klarowanym. Studzę. Do miski wrzucam zmielone mięso, ostudzony ryż i cebulkę. Solę, pieprzę i sypię odrobinę papryki słodkiej. Wyrabiam ręką do połączenia składników. W liście zawijam farsz i układam ciasno gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu leję trochę sosu sojowego (około łyżki) i zalewam gołąbki wodą do połowy wysokości. Naczynie zamykam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny. Zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Podaję z sosem pomidorowym :)
Sos pomidorowy:
- szklanka wywaru z pieczenia gołąbków
- koncentrat pomidorowy
- po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
- łyżeczka masła
- sól
Wlewam do garnka wywar z gołąbków (około szklanki), dodaję masło i doprowadzam do wrzenia. Dodaję koncentrat pomidorowy (na początek 1 łyżkę), doprawiam. Na koniec zagęszczam odrobiną mąki zmieszanej z wodą.
Smacznego!
Fajnie wyglądają te gołąbki :) Muszę również ugotować
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki! Na pewno przetestuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na gołąbki.
OdpowiedzUsuńmocny akcent
OdpowiedzUsuń