Obowiązkowo z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- majeranek
- sól
- czosnek
- olej
- masło klarowane
Ziemniaki:
- ziemniaki do pieczenia
- sól
- olej
- rozmaryn
Pierś myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w grube paski. Doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego łyżeczkę majeranku i wrzucamy do tej masy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie panierujemy kąski w bułce tartej. Smażymy na mieszance masła klarowanego i oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Ziemniaki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki. Solimy, posypujemy rozmarynem i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. na termoobieg i dolną grzałkę. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie ziemniaki (tak by powstała jedna warstwa). Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 20-30 minut (zależy od odmiany ziemniaka). Sprawdzamy widelcem czy miękkie, podajemy :)
Smacznego
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńTe chrupiące kąski zachęcają do skosztowania ich. Podoba mi się ta propozycja.
OdpowiedzUsuń