dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

środa, 27 maja 2015

Chrupiące kąski z kurczaka z majerankiem z pieczonymi ziemniakami

Obowiązkowo z pieczonymi ziemniaczkami.

 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • jajko
  • bułka tarta
  • majeranek
  • sól
  • czosnek 
  • olej
  • masło klarowane

Ziemniaki:
  • ziemniaki do pieczenia
  • sól
  • olej
  • rozmaryn
 Pierś myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w grube paski. Doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego łyżeczkę majeranku i wrzucamy do tej masy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie panierujemy kąski w bułce tartej. Smażymy na mieszance masła klarowanego i oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Ziemniaki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki. Solimy, posypujemy rozmarynem i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. na termoobieg i dolną grzałkę. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie ziemniaki (tak by powstała jedna warstwa). Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 20-30 minut (zależy od odmiany ziemniaka). Sprawdzamy widelcem czy miękkie, podajemy :)

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz