dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

sobota, 7 lutego 2015

Polędwica w skorupce i surówka z kapusty pekińskiej

 

Składniki:
  • 1 polędwica wieprzowa
  • pół szklanki bułki tartej
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • około 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • musztarda
 Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C.

Skorupka: w misce łączymy bułkę tartą z ziołami i przyprawami. Zalewamy oliwą i mieszamy energicznie aby powstało nam coś na kształt mokrego piasku.

Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błon, lekko solimy a następnie nacieramy cienką warstwą musztardy. Tak przyrządzone mięso panierujemy w naszej mieszance bułki, ziół i oleju. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy bez przykrycia około 30 minut. Pod koniec pieczenia warto włączyć opcję grill.

PS: Przepis znalazłam tutaj.. zapraszam :)

 Surówka:
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • łyżka suszonego koperku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny
Kapustę drobno szatkujemy. Lekko kropimy cytryną, posypujemy koperkiem, doprawiamy, na koniec polewamy olejem i dokładnie mieszamy :) pycha!

Smacznego!


1 komentarz:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne