Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- pół szklanki bułki tartej
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- około 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- musztarda
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C.
Skorupka:
w misce łączymy bułkę tartą z ziołami i przyprawami. Zalewamy oliwą i
mieszamy energicznie aby powstało nam coś na kształt mokrego piasku.
Polędwicę
myjemy, oczyszczamy z błon, lekko solimy a następnie nacieramy cienką
warstwą musztardy. Tak przyrządzone mięso panierujemy w naszej mieszance
bułki, ziół i oleju. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy
bez przykrycia około 30 minut. Pod koniec pieczenia warto włączyć opcję
grill.
PS: Przepis znalazłam tutaj.. zapraszam :)
Surówka:
- pół główki kapusty pekińskiej
- łyżka suszonego koperku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
Kapustę drobno szatkujemy. Lekko kropimy cytryną, posypujemy koperkiem, doprawiamy, na koniec polewamy olejem i dokładnie mieszamy :) pycha!
Smacznego!
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń