Składniki:
- 6 niedużych pomidorów z szypułkami
- woreczek ryżu
- duża cebula
- natka pietruszki
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Pomidory dokładnie myjemy, każdemu odkrawamy wierzch. Następnie wydrążamy delikatnie środek każdego pomidora i odstawiamy. Ryż gotujemy na półtwardo. Miąższ z pomidora drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła klarowanego. Do cebuli dodajemy ryż i cebulę i chwilę wszystko zasmażamy. Do gotowego farszu dodajemy posiekaną pietruszkę i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod folią aluminiową w temperaturze 180 stopni C. przez około 25-30 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.
Smacznego! :)
Fajne te pomidorki, zjadłoby się :))
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje na tym blogu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńMiło się czyta takie wpisy !
OdpowiedzUsuńno fajne serio
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy jest ten przepis
OdpowiedzUsuń