sobota, 2 sierpnia 2014

Barszcz ukraiński

Bardzo prosta i pożywna zupa.

 
 
Składniki:
  • 3 buraki
  • 1 marchewka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • liść selera
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • sól, pieprz, cukeir
  • łyżeczka octu 
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki do posypania
Wszystkie warzywa siekamy w niedużą kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy oraz liść selera. Wszystko zalewamy wodą (tak aby przykryła warzywa) i gotujemy do miękkości. Mnie w szybkowarze zajęło to 30 minut. Następnie dodajemy koncentrat, ocet i śmietanę i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą lub cukrem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz