sobota, 2 sierpnia 2014

Naleśniki z kremowym serkiem i konfiturą wiśniową

Pyszny obiad piątkowy
 
 
Składniki:

Ciasto na naleśniki (wg upodobania albo moje ;)) Składniki na ciasto naleśnikowe (ok 12 szt):
  • 120 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • ok 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru
Składniki ciasta miksujemy w blenderze. W razie konieczności dolewamy trochę wody lub dodajemy trochę mąki. Jak wiemy ciasto powinno mieć konsystencję "kleju do tapet" (cytat z mojego męża :)). Odstawiamy ciasto na 15-20 minut.

Farsz (podane proporcje starczają na około 6 naleśników)
  •  kostka chudego twarogu (250g)
  • opakowanie serka śmietankowego do kanapek (200g)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka cukru pudru
Dodatkowo: konfitura wiśniowa (domowej roboty lub kupna dobrej jakości)

Naleśniki smażymy, na każdy nakładamy  porcję sera i zawijamy w rulonik, z tym że boki zawijamy do środka. Taki krokiecik ale rulonik :) Przed podaniem podsmażamy na maśle klarowanym, polewamy podgrzaną konfiturą. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz