piątek, 25 lipca 2014

Proste ciasto babkowe do wszystkich owoców (też mrożonych)

Przepis dostałam od znajomej. Jest on o tyle ciekawy, że mamy dwa rodzaje tłuszczu - margarynę i olej. Daje to jednak wspaniałe połączenie - ciasto jest wilgotne i puszyste - przepyszne!






Składniki na dużą blachę:
  • kostka margaryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 jaj
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać. Następnie dodawać stopniowo na przemian po trochu mąki i oleju.

Cisto wylać na blachę, na ciasto ułożyć owoce np. śliwki (mogą być mrożone!).

Piec 40-45 minut w 180 st C.

Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz