czwartek, 4 września 2014

Ciasto półkruche z owocami bezową pianką

Ciasto proste w wykonaniu a jego smak przepyszny! Można użyć jakich się chce owoców. Ta wersja jest ze śliwkami :)



Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • kostka margaryny
Beza:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo owoce ;) u mnie śliwki - ok kg (ciasto jest na dużą blachę!)

 Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy w proporcjach 1/3 i 2/3 - 1/3 wkładamy do zamrażalnika, natomiast większą część do lodówki. Śliwki pozbawiamy pestek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i na końcu mąkę.
Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy większą porcją ciasta. Na to układamy śliwki jedna przy drugiej rozcięciem ku górze. Na śliwki rozkładamy bezę i ścieramy na wierzch ciasto z zamrażalnika.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na około 45 minut ;)

Smacznego!
 Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz