wtorek, 26 sierpnia 2014

Placuszki wielowarzywne z piekarnika

Zdrowe, wielowarzywne placki. Świetne do sosów lub jako samodzielne danie z kleksem ketchupu. Są pieczone w piekarniku więc dodatkowo zawierają dużo mniej tłuszczu :)

 

Składniki (na około 10 placków):
  • 1 seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Wszystkie warzywa trzemy na tarce o małych oczkach (1 ziemniaka możemy zetrzeć na tarce do ziemniaków - będzie lepsza konsystencja ciasta). Dodajemy jajka, mąkę oraz płatki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go olejem. Na blachę wykładamy porcję ciasta formując placuszki. Pieczemy w 180 st C przez około 30 minut. Wyciągamy i pozwalamy plackom chwilę odpocząć (lepiej je wtedy "odkleić" od papieru). Podajemy gorące.

Smacznego!

1 komentarz: