poniedziałek, 19 maja 2014

Pyszne i szybkie pieczone ziemniaki

Naprawdę szybkie, bo przygotowanie ich zajmuje w porywach do 25 minut a jeśli wziąć pod uwagę czas gotowania zwykłych ziemniaków to niewiele się to różni.


Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wysypujemy do naczynia żaroodpornego, smarujemy delikatnie olejem (za pomocą pędzelka), przyprawiamy solą i pieprzem, i wstawiamy do zimnego piekarnika na najniższą półkę. Ustawiamy piekarnik na 200 st. C termoobieg+dół i pieczemy do miękkości - zależy to od rodzaju ziemniaków i zajmie nam to od 15-25/30 minut. Są przepyszną alternatywą dla nijakich ziemniaków z wody.

Bardzo dobrze smakują przyprawione rozmarynem - ja tą wersję zrobiłam jedynie z solą i pieprzem, bo zestawiłam je z młodą kapustą (przepis KLIK!)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz