sobota, 24 maja 2014

Pasztet drobiowy z wątróbek bez pieczenia

Alternatywa do pasztetu pieczonego. Jest bardziej aksamitny i troche bardziej charakterny niż pieczony odpowiednik.


Składniki (na małą keksówkę):
  • 50 dag kurzych wątróbek
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100g masła
  • Sól, pieprz, papryka, marynata staropolska, majeranek, musztarda
  • Szklanka mleka
  • Łyżka mąki
  • 1 kajzerka
Wątróbkę myję, oczyszczam i zalewam mlekiem. Odstawiam na godzinę. Cebulę siekam w grubą kostkę. Szklę na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie dodaję posiekaną w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawiam pieprz, papryką i marynatą statopolską podlewam odrobiną wody i duszę 10-15 minut. Wątróbkę odsączam z mleka zasypuję mąką, mieszam i podsmażam na dużym ogniu. Usmażoną przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z cebulką i odsączoną piersią, zaś w sosie z duszenia piersi moczę kajzerkę i też mielę maszynką. Ja mieliłam dwukrotnie do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dodaję masło (albo bardzo miękkie albo roztopione) i mieszam dokładnie. Doprawiam na koniec majerankiem i musztardą i przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą najlepiej na noc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz