sobota, 24 maja 2014

Mini serniczki brzoswiniowe z truskawkami

Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zrobione na śmietanie ale są fajnie kwaskowate jak typowe serniczki na zimno.



Składniki:
  • 400g śmietany 12%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Okrągłe biszkopty
  • Łyżeczka żelatyny
  • Truskawki i gorzka czekolada do dekoracji
Galaretkę (użyłam brzoskwiniowej i dała bardzo fajny efekt) rozpuszczam w szklance gorącej wody, rozprowadzam w jeszcze gorącej żelatynę i odstawiam do wystygnięcia. Gdy galaretka jest już chłodna wstawiam ją do lodówki by trochę stężała. Następnie przygotowuję silikonowe foremki na muffinki, na dno każdej wkładam po biszkopcie. W wysokim naczyniu miksuję śmietanę z tężejącą galaretką i szybko wykładam do foremek, ponieważ masa szybko tężeje. Na wierch wykładam posiekane truskawki i startą gorzką czekoladę. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz