niedziela, 25 maja 2014

Fenomenalne ogórki małosolne

Pyszne i jędrne dzięki kilku trikom :-) Nie masz chrzanu? Użyj chrzanu tartego ze słoika!!! Torpeda :-)
 


Sekretem tych ogórków jest zalewa inna niż wszystkie. Zdradziła mi ją ciocia mojego męża a jest to cukier! Tak tak.. A ja poeksperymentowałam troszkę i dodałam chrzan tarty plus zalewam ogórki wrzątkiem (sposób moich rodziców), dzięki czemu mam pewność, że się ukiszą a nie zepsują.

Proporcje na 1 litr wrzątku to:
  • 1 łyżka soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Łyżeczka chrzanu
  • Koper (gdy młody wtedy same gałązki)

Dodatkowo ogórkom odkrawam końcówki i nakłuwam nożem po długości.
Przepyszne, polecam!!!

4 komentarze: