środa, 27 maja 2015

Chili con carne

Pyszne chili con carne Marysi :) Szybkie i banalnie proste.

 


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli
  • papryka czerwona
  • 100 g sera żółtego
  • kwaśna śmietana
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  •  pomidory w puszce
  • sól, pieprz
  • przyprawa do chili con carne (lub kolendra, chili i kumin)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • ewentualnie pół szklanki wody lub bulionu
Wykonanie.
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, dodajemy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne (ok 1 łyżka). Po około 5-10 minutach dodajemy pomidory w puszce, kukurydzę i fasolę. Można odrobinę podlać wodą lub bulionem,dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie jeszcze doprawić.

Podawać samodzielnie z kleksem śmietany i odrobiną startego żółtego sera. PYCHA!

6 komentarzy: