sobota, 7 lutego 2015

Sałatka z pieczonych buraków i ogórków konserwowych

Bardzo prosta, dwuskładnikowa :) Podpatrzona u Ewy Wachowicz ;P

 

Składniki:
  • 2 pieczone buraki
  • 3 ogórki konserwowe
  • olej/ oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
 Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy buraki i odstawiamy do ostudzeniu. Gdy buraki wystygną banalnie dają się obierać :) więc je obieramy. Na koniec kroimy buraki i ogórki w niezbyt drobną kostkę, wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy oliwą. Doskonałym dodatkiem będzie świeża pietruszka ale i bez niej ta sałatka smakuje wybornie.

Ps: Można również do tej sałatki dodać kaszę - jaglaną, gryczaną czy jęczmienną - w ten sposób ze zwykłej obiadowej sałatki zrobicie pyszną sytą sałatkę np na kolację czy śniadanie!

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo fajnie się prezentuje ;) Ja czasami jem buraka wraz z ogórkiem, ale nigdy nie robiłam z tych produktów sałatki i chyba muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń