sobota, 7 lutego 2015

Kotlety mielone z groszkiem



Składniki
  • 0,5 kg mięsa od szynki
  • 1 duża cebula
  • Ok 4-5 łyżek otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Puszka groszku konserwowego
  • Bułka tarta (do panierowania)
  • Olej i masło klarowane
Mięso podzielić na mniejsze cząstki, cebulę pokroić w kostkę a następnie przepuścić razem z mięsem przez maszynkę. Wbić jajo, dodać otręby i doprawić. Odstawić na minimum 15 minut do lodówki aby masa się przegryzła a otręby napęczniały. Groszek odcedzić. Na dłoń nałożyć łyżkę mięsa, rozpłaszczyć, na środek nasypać trochę groszku i zalepić. Uformować zgrabny kotlecik i panierować w bułce. Smażyć na rumiany kolor na patelni z olejem i masłem klarowanym.

Smacznego :-)

6 komentarzy: