sobota, 3 stycznia 2015

Pomidory faszerowane ryżem z cebulką i pietruszką

Pyszne..


Składniki:
  • 6 niedużych pomidorów z szypułkami
  • woreczek ryżu
  • duża cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
 Wykonanie:
 
Pomidory dokładnie myjemy, każdemu odkrawamy wierzch. Następnie wydrążamy delikatnie środek każdego pomidora i odstawiamy. Ryż gotujemy na półtwardo. Miąższ z pomidora drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła klarowanego. Do cebuli dodajemy ryż i cebulę i chwilę wszystko zasmażamy. Do gotowego farszu dodajemy posiekaną pietruszkę i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod folią aluminiową w temperaturze 180 stopni C. przez około 25-30 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.

Smacznego! :)

6 komentarzy: