wtorek, 14 października 2014

Zielone muffinki ze szpinakiem i kabanoskami



Składniki suche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
+ dodatki:
  • Suszone pomidory - 2 szt
  • 50g sera żółtego
  • Kabanosy francuskie - 2 sztuk
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku

Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 125g rozpuszczonej margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rozmrożonego szpinaku

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę I czosnek, dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do miski wsypujemy składniki suche, do nich wrzucamy pokrojone w kostkę dodatki - ser, pomidory i kabanosy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre plus wystudzony szpinak. Składniki mokre wlewamy do suchych i szybko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Blachę na muffiny wypełniamy papilotkami (najlepiej silikonowymi). Każdą foremkę napełniamy ciastem, wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.

Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno :-)
Smacznego!



4 komentarze: