wtorek, 14 października 2014

Kompot z dyni

Pyszny Halloweenowy kompot ;)

 

Składniki:
  • 1 średnia dynia
  • woda
  • ocet
  • goździki
  • cukier
Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą tak, aby przykryła dynię. Dodać cukier i goździki, zagotować. Po zagotowaniu od razu zgasić płomień, dodać ocet i odstawić do wystudzenia. Możemy również spasteryzowawszy kompot w słoikach.

Proporcje są takie, że na 1 litr wody dajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę octu i 2 goździki. Tak więc ile byśmy tej dyni nie mieli to mniej więcej znamy proporcję, resztę trzeba doprawić według indywidualnego gustu.

Dynia z takiego kompotu świetnie się nada np do ciasta, muffinek, zapiekanki, można dodać mus do klusek śląskich..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz