środa, 9 lipca 2014

Prosta zapiekanka z ryżu z jabłkami

Prosta i smaczna, doskonała na piątkowy obiad.



Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • kg miękkich jabłek np. LOBO
  • cynamon
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 kostki masła
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy połowę porcji masła i wsypujemy jabłka. Dusimy je razem z cukrem i cynamonem aż zmienią kolor i puszczą sok. Do naczynia żaroodpornego przekładamy 1/2 ryżu (1 woreczek) , na to połowę jabłek, następną warstwę ryżu i kończymy jabłkami. Wygładzamy powierzchnię jabłek i nakładamy na nie plasterki masła. Zapiekamy w temperaturze 180 st. C. przez około 20-30 minut.

Zapiekankę podajemy z sosem z kwaśnej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego :) Pycha!

Smacznego!

 Wegetariański obiad III

1 komentarz: