środa, 28 maja 2014

Chlebek owsiany

Taki mój eksperyment :) Mój syn się nim zajadał a to mi do szczęścia w zupełności wystarczy!

 

 Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • garść otrębów pszennych
  • garść siemienia lnianego
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni
  • butelka żurku
  • 1/8 kostki drożdży (12g)
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy w misce na około godzinę, dwie aby płatki wchłonęły cały płyn. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Przekładamy chleb do okrągłego naczynia żaroodpornego, spryskujemy jego powierzchnię wodą, wkładamy do pieca i od razu zmniejszamy temperaturę na 180 st. Pieczemy około 70 minut. Zostawiamy na kratce do wystudzenia. Najlepszy świeżutki z miodem! Pycha..

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz